Huis > Nieuws > Deskundige: Wees op hun hoede voor de "wapens van Washington" van halfgeleider en andere toeleveringsketens

Deskundige: Wees op hun hoede voor de "wapens van Washington" van halfgeleider en andere toeleveringsketens

De Verenigde Staten heeft een administratieve volgorde uitgegeven om de supply chain van belangrijke onderdelen aan te passen en bouwen een stabiel inkoopsysteem in vier belangrijke categorieën, waaronder halfgeleiders, pure elektrische voertuigen (EV) batterijen, zeldzame aarde en medische producten en samenwerken met bondgenoten of regio's om de toeleveringsketen te bevorderen. Versterking van maatregelen. Hoewel ze niet rechtstreeks aan China als Trump wenden, begrijpt iedereen het voornemen van Washington om te proberen ideologie en waarden te gebruiken als een oproep om de eerdere puur marktgestuurde wereldwijde supply chain te reconstrueren om van de supply chain te verwijderen aan het vasteland van China . Afhankelijkheid. Er moet gezegd worden dat dit een onmogelijke taak is.

De wereldwijde high-tech industrie is een gouden abstract concept, maar de toeleveringsketen is een echt fysiek bestaan. Hoewel top-down politieke krachten van tijd tot tijd zullen ingrijpen, is de interne logica op het geheel genomen gebaseerd op marktfactoren, zoals productkwaliteit, kostenefficiëntie en kosteneffectiviteit en wordt gedreven van de onderkant naar boven. Uiteindelijk, op basis van de voor- en capaciteiten van landen, zal een wereldwijde divisie van arbeids- en samenwerkingsnetwerk met aanvullende voordelen worden gevormd. Met zijn eigen inspanningen is China een van de belangrijke centra geworden en klimt voortdurend van het low-end naar het midden tot het einde van de industriële keten door middel van innovatie-gedreven, transformatie en upgrading.

Veel Amerikanen zijn echter van mening dat het onaanvaardbaar is voor China om de Verenigde Staten te overtreffen. Ze geloven dat het op verschillende manieren kan worden opgenomen. De Biden-administratie van vandaag hoopt het doel te bereiken om China te bevatten door meer bondgenoten te verenigen en een aantal bijdragen te leveren op het gebied van de toeleveringsketen. De eerste is om een ​​alternatieve supply chain te maken. Met de bestaande technologische voordelen en wereldwijde kracht van de Verenigde Staten is er geen probleem met technische haalbaarheid. Het opnieuw opbouwen van de supply chain is niets meer dan drie doeleinden: men is om grote rampen of geopolitieke conflicten en uitwisselingen te voorkomen. Het is een "reserveband" en hoeft niet aandacht te besteden aan kosteneffectiviteit; De andere is om de "zichtbare hand" van de overheid te gebruiken om het aanbod te reconstrueren. Het is duidelijk onrealistisch om zijn voordelen in open marktwedstrijd te herwinnen. De derde is om zich in de toekomst voor te bereiden op de "wapensisatie" van de toeleveringsketen, en de toeleveringsketen gebruiken als een "nucleaire optie" om de stijging van China te beteugelen.

Het afschrikseffect van het alleen vechten tijdens het Trump-tijdperk was niet significant. Kan de Biden-administratie de situatie in de buurt nemen door bendes en "groepen" te vormen? Bovendien is het effect van een enkele kerntechnologie niet ideaal, dus is de toeleveringsketen een effectievere en krachtige "nucleaire optie"?

Volgens deze logica kan de wereldwijde toeleveringsketen drie fasen tegenkomen. De eerste is de globaliseringsfase van de toeleveringsketen. De welvaart van de hightech-industrie in de afgelopen decennia is vertrouwd op de globalisering van marktgestuurde toeleveringsketens, waarvoor China heeft bijgedragen. Nu gaat het de tweede fase binnen, wat de politisering van de toeleveringsketen is, en de politieke kracht van de Verenigde Staten is de grootste variabele geworden. In de toekomst moeten we alert zijn op de derde fase, hetgeen de "wapensonisatie" van de toeleveringsketen is.

Het supply chain-systeem is al lang in jou geweest, en jij in mij. Vanwege de krachtige externaliteiten heeft het de kenmerken van quasi-publieke goederen. Met de sterke tussenkomst van geopolitiek geleid door de Verenigde Staten, is de toeleveringsketen geïnjecteerd met grote onzekerheid, wat de grootste vijand van de toeleveringsketen is. Tijdens de epidemie werd de wereldwijde supply chain sterk beïnvloed en de wereldwijde medische en persoonlijke beschermingsmiddelen waren zwaar in korte voorziening. Dit is een natuurramp. Het recente "kerntekort" -fenomeen in de automobielindustrie is grotendeels te wijten aan "door de mens gemaakte ongelukken", die onafscheidelijk is van de "politisering" en "wapens" van halfgeleiders. Het tekort aan halfgeleiderbenodigdheden heeft Amerikaanse autobedrijven en andere fabrikanten gedwongen om de productie te verlagen. Slechts een zeer bepaald marktgericht wereldwijde supply chain-systeem kan echt de belangen van de Verenigde Staten dienen.

In de afgelopen twee jaar is de Amerikaanse regering voortdurend geëscaleerd Huawei's stopzetting van het aanbod, waaruit blijkt dat ze China zullen bevatten, ze zullen doen wat nodig is, en we moeten voorzorgsmaatregelen nemen. We hoeven echter niet door de Amerikaanse overheid te worden geleid. We moeten ons nog steeds op onszelf baseren, een actief verdedigingsbeleid voeren en relevante strategieën formuleren.

Ten eerste zal China zijn eigen toeleveringsketen niet gebruiken om anderen aan te vallen. De opkomst van China hangt af van marktfactoren zoals arbeidskosten, productconcurrentievermogen en technologische innovatie. Daarom is het een langetermijnoplossing om innovatie te verhogen, de ontwikkeling te versnellen en de eigen kracht te versterken. Vooral innovatie. De kloof in innovatie bepaalt rechtstreeks het effect van de vervangingsstrategie van de Amerikaanse regering. We hebben nog steeds een grote kloof op het gebied van halfgeleiderapparatuur, materialen en productie. De beste manier om mee om te gaan is om onszelf groter en sterker te maken, om onze kracht continu te verbeteren en om te voorkomen dat de kloof in technologische innovatie wordt geopend.

Ten tweede is het verdedigingshart onmisbaar. We moeten ook een uitgebreid overzicht van de supply chain uitvoeren, tijdig controleren op weglatingen en vullen vacatures, en verschillende risico's in de toeleveringsketen aanpakken om een ​​tekortkomingen goed te maken en verborgen gevaren te elimineren.

Derde, vestig het nodige tegenmaatregel. Als iemand me beledigt, zal ik anderen beledigen. In 2020 heeft China een "lijst met onbetrouwbare entiteiten" -systeem opgericht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten sancties op te leggen aan Amerikaanse bedrijven die betrokken zijn bij wapenverkopen aan Taiwan, evenals relevante Amerikaanse individuen en entiteiten die een slechte rol spelen in wapenverkopen aan Taiwan. Zoals een Japanse media zei: "Nu is China begonnen met het bouwen van een gereedschapskist die vergelijkbaar is met de Amerikaanse sancties, die de economie als middel van aanval kunnen gebruiken en onredelijke storers of beperkingen op het bedrijfs- of nationaal beleid door externe krachten kunnen voorkomen."

In reactie op kwesties voor supply chain moeten we de studie van overeenkomstige tegenmaatregelen bespoedigen. Tijdens het Trump-tijdperk waren sommige Amerikaanse bedrijven betrokken bij sancties tegen Huawei, en er was een bepaalde passieve "component". China heeft tot nu toe geen inhoudelijke sancties opgelegd aan die bedrijven. Deze situatie is echter niet laissez-faire en toegeeflijk. Bij het bijstaan ​​van de nieuwe Amerikaanse regering om de alternatieve toeleveringsketen te herbouwen, zal het de "proactieve" kant van ondernemingen meer belichamen. Als de supply chain echt "beagoniseerd" is, dan zal de natuur volledig anders zijn, en zal China het nooit laten gaan.

De wereldwijde toeleveringsketen, als quasi-publieke goederen, vertrouwt op ieders gezamenlijke constructie en onderhoud. Het is noodzakelijk om te beschermen tegen de zwarte schapen die het gebroken raam-effect van het hele lichaam veroorzaken. Op dit moment heeft de globalisering van de supply chain een aanzienlijke mate van hoge efficiëntie, en zekerheid is zijn levenslijn. Het huidige "chiptekort" is grotendeels te wijten aan de onzekerheid veroorzaakt door de epidemie en de Oorlog van de Sino-Amerikaanse technologie. Klanten accumuleren de inventaris en verergeren de onevenwichtigheid in de toeleveringsketen. Dit Domino-effect is nog in de vroege stadia, en de volgende evolutie is moeilijk om optimistisch te zijn. Tegenwoordig verergeren de acties van Washington verder deze onzekerheid: het aanbod kan op elk moment worden afgesneden en de toeleveringsketen wordt nog onvoorspelbaarder. Er kan worden gezegd dat de politieke tussenkomst van de Amerikaanse regering het ernstigste virus is dat in de toeleveringsketen wordt geïmplanteerd. Of het nu een chronische aanval is of een acute uitbarsting is de grootste spanning geworden. De enige zekerheid is dat er uiteindelijk niemand van zal profiteren.