Huis > Nieuws > Financial Times: Hoe wordt TSMC de kern van de halfgeleiderindustrie?

Financial Times: Hoe wordt TSMC de kern van de halfgeleiderindustrie?

In een periode van chiptekort en felle concurrentie voor nieuwe technologieën heeft TSMC altijd een dominante positie in de chipproductie bezet. De relaxte financiële tijden schreef een artikel dat de redenen had geanalyseerd waarom TSMC de kern is geworden van de wereldwijde halfgeleiderindustrie.


Het zuidelijke deel van Taiwan, China was ooit een dilapidated landelijke stad. Met de komst van 's werelds meest geavanceerde chipfabriek-TSMC is een constructie-frenzy afgestemd.

Er wordt gemeld dat TSMC een 3nm-chipfabriek in Tainan bouwt. Li Ta-Sen, die een lokaal onroerendgoedbemiddelsbedrijf uitvoert, zei: "De prijs van het land grenst aan de fabriek vorig jaar, en onze omzet bereikte het hoogste niveau in bijna 10 jaar." Hij is ook getuige van de ingenieurs van TSMC die nieuwe appartementen en de woonsituatie opliep.

De impact van de nieuwe plant van TSMC is echter ver voorbij Tainan, en het speelt een zwenkbare rol in de gehele halfgeleidermarkt. De fabriek bestrijkt een oppervlakte van 160.000 vierkante meter, equivalent aan de grootte van 22 voetbalvelden, en zal naar verwachting de massaproductie van 3nm-chips volgen volgend jaar.

Hoewel TSMC een low-key bedrijf is, zijn de enorme investering in geavanceerde technologie en groeiende invloed stilletjes aantrekken van de aandacht van mensen.

In het kader van globale chiptekorten die Japan, Europa en de Verenigde Staten hebben gedwongen om de automobielproductie te vertragen of zelfs op te schorten, roepen veel landen om meer productie te worden overgebracht naar het lokale gebied, is de machtspositie van TSMC in de wereldwijde chip Wijdverspreide aandacht trekken.​

De financiële tijden wezen erop dat de Verenigde Staten veel minder in staat zijn om de productie te chippen dan TSMC, en Intel bereidt u zich voor op het uitbesteden van een deel van de productie van de processor aan TSMC. Bovendien heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie ook druk gezet op de U.S. om de investeringen in geavanceerde chipproductie te verhogen, zodat de productie van wapens niet afhankelijk is van buitenlandse fabrikanten.

Hoewel veel regeringen het succes van TSMC hopen te imiteren, kunnen ze merken dat de kosten van het proberen om te matchen TSMC is onbetaalbaar. De klanten van TSMC zijn ook begonnen te beseffen dat ze niet te maken hebben met traditionele leveranciers.


Ambrose Conroy, oprichter en CEO van Seraph, een Supply Chain Consulting Company, zei: "Automakers zijn van mening dat ze de reuzen van de wereld zijn, maar in dit geval zijn de halfgeleiderfabrikanten 'Giants' en het auto-inkoopteam is 'mieren'. "

Het succes van TSMC

TSMC is al lang "achter de schermen" omdat de halfgeleiderproducten die het produceert, ontworpen en verkocht door merken zoals Apple, AMD of Qualcomm. TSMC regelt echter meer dan de helft van de gieterijmarkt van de wereld.

Het is de moeite waard om te vermelden dat TSMC bij elk nieuw procesknooppunt steeds dominant wordt: hoewel het slechts 40% tot 65% van de omzet van 28-65 NM is (het knooppunt gebruikt om de meeste automotive chips te produceren), maar in het meeste Geavanceerde knooppunten die momenteel worden geproduceerd, neemt bijna 90% van het marktaandeel in.

Peter Hanbury, een partner van Bain & Company in San Francisco, bevestigde de bovenstaande verklaring en zei: "De afhankelijkheid van de halfgeleiderindustrie op TSMC is ongelooflijk. Twintig jaar geleden waren er 20 gieterijen, en nu bevinden de meest geavanceerde technologieën in Taiwan. In een park."

Omdat elk nieuw procesknooppunt meer uitdagende ontwikkeling en grotere investeringen in nieuwe capaciteit vereist, zijn andere chipfabrikanten gericht op het ontwerp in de loop van de jaren, en hebben de productie achtergelaten aan gespecialiseerde gieterijen zoals TSMC. Hoe hoger de kosten van de nieuwe productie-eenheid, des te meer andere chipfabrikanten beginnen te uitbesteden en de minder concurrenten zullen TSMC hebben in de pure gieterijmarkt.

Dit jaar heeft TSMC haar kapitaalinvesteringenprognose aangelegd aan US $ 25 miljard aan US $ 28 miljard, die misschien 63% hoger is dan in 2020 en veel hoger dan Intel en Samsung. Analisten zijn van mening dat dit ten minste een deel van de investering in de levering van de vereiste productiecapaciteit van TSMC in Intel omvat. Intel werd gedwongen om deel uit te oefenen op de productie van de processor omdat het moeilijk is geweest om de twee continue procestechnologie-knooppunten van 10 nm en 7nm op tijd te begrijpen om zijn eigen chips te vervaardigen.

Intel's continue fouten in de productietechnologie van de tweede generatie hebben oproepen van beleggers geactiveerd om het bedrijf te vragen de chipproductie te verlaten en over te schakelen naar een bedrijfsmodel "Fabless".

Intel's nieuwe CEO PAT Gelsinger verwierp dit voorstel en zei in een videoconferentie op dinsdag: "Het vertrouwen van mensen in 7nm neemt toe. Intel versterkt de samenwerking met TSMC en andere gieterijen en het uitbesteden van een processorproductie aan TSMC.​

Hoewel Pat Gelsinger beloofde de productiecapaciteiten van Intel te herleven, heeft het bedrijf nog steeds TSMC nodig om te overgaan voor een periode om te voorkomen dat hij verliest aan rivaal AMD in de centrale processormarkt.

Hoe te domineren?

TSMC is steeds dominanter geworden op het gebied van chipproductie en is begonnen met politieke aandacht. De impact van het tekort aan automobielchips heeft de druk op regeringen van alle landen verhoogd om belangrijke toeleveringsketens te vereisen die zich binnen hun eigen grenzen bevinden om het risico op breuk te verminderen onder onzekere factoren zoals de epidemie en om ervoor te zorgen dat de toeleveringsketen wordt niet beïnvloed door geopolitieke factoren.

U.S. Lawmakers riepen de Verenigde Staten op om de halfgeleiderindustrie te doen herleven op grond van chiptekorten. Vorig jaar, onder de politieke druk van de Trump Administration, beloofde TSMC een US $ 12 miljard wafer-productiefabriek in Arizona te bouwen.

Naast de Verenigde Staten, zijn Japan en de Europese Unie ook begonnen een verschil te maken. TSMC heeft vorige maand aangekondigd dat het een dochteronderneming in Japan zou opzetten om te specialiseren in onderzoek naar nieuwe halfgeleidermaterialen. Een Japanse officiële waarschuwde: "TSMC is niet alleen veilig in Taiwan, China, en moet worden gedispergeerd."

De EU hoopt de geavanceerde chipproductie terug te brengen naar Europa door een plan dat probeert te investeren in de bouw van een 2nm-chipfabriek - dit is de volgende generatie kunst- en technologieknooppunt na de 3nm-fabriek gebouwd door TSMC in Tainan.

Van een paar gegevens is het genoeg om de kracht van TSMC te zien. TSMC zal zijn kapitaalinvesteringen tot deze waarde verhogen van dit jaar van 25 miljard tot 28 miljard dollars, die met 63% toenemen in vergelijking met 2020; 3nm, de transistormaat is slechts 1/20000 menselijk haar, en de meest geavanceerde chip die momenteel is geproduceerd, is 5nm; 90%, het marktaandeel van TSMC van de momenteel geproduceerde de meest geavanceerde knooppunten.

Analisten wezen erop dat een belangrijke reden waarom TSMC zo efficiënt en winstgevend is, is dat de productie-industrie zich in Taiwan geconcentreerd is. Een woordvoerder van TSMC-woordvoerder zei ooit publiekelijk: "TSMC's fabrieken in Taiwan zijn heel dichtbij. TSMC kan ingenieurs flexibel mobiliseren en elkaar worden ondersteund wanneer dat nodig is."

Het bedrijf schat dat de productiekosten in de Verenigde Staten 8% tot 10% hoger zijn dan die in Taiwan. Daarom is TSMC niet klaar om zijn productieactiviteiten over de hele wereld te verspreiden. Een TSMC-executive zei: "Nadat de Amerikaanse autoriteiten het duidelijk hadden gemaakt dat de kosten van de subsidie ​​kosten, beloofden we om een ​​FAB te bouwen. Investering in Japan is geconcentreerd in technologische gebieden die van cruciaal belang zijn voor de toekomst van het bedrijf. Dit is echter niet het geval Europa. Ernstig. Europese autoriteiten moeten erachter komen wat ze echt willen en of ze dit doel kunnen bereiken met hun eigen chipfabrikanten. "

Een andere reden voor de dominantie van TSMC in de gieterijmarkt is dat het blijft investeren in geavanceerde technologieën.De concurrenten van TSMC, zoals GF, het UMC en andere bedrijven van Taiwan hebben geleidelijk hun medewerking opgegeven vanwege de enorme hoeveelheid uitgegeven geld.De ambitie van de concurrentie van het geavanceerde capaciteit.