Huis > Nieuws > Onder de pandemie en de handelsoorlog, zullen Zuidoost-Aziatische halfgeleiders een betere toekomst hebben?

Onder de pandemie en de handelsoorlog, zullen Zuidoost-Aziatische halfgeleiders een betere toekomst hebben?

Aangezien Maleisië op 1 juni een nationale blokkade heeft opgelegd, is de oorspronkelijk vredige Zuidoost-Azië opnieuw gevangen in de whirlpool van de epidemie. Berekend op een per hoofd van de bevolking, is het dagelijkse tempo van nieuwe gevallen van Maleisië die van India overtroffen en het totale aantal nieuwe kroonzaken in Thailand, Vietnam en andere landen heeft de afgelopen maand meer dan verdubbeld. Zuidoost-Azië, als een groot halfgeleiderproductiecentrum, is niet zo beroemd als Oost-Azië, maar het is eigenlijk een zeer belangrijke link in de industrieketen. Tegen de achtergrond van herhaalde epidemieën en een opwarmantoorlog, wat voor soort toekomstige Zuidoost-Azië zal worden geconfronteerd in termen van halfgeleiders.

De kracht van Zuidoost-Azië om niet te worden onderschat


De algemene toediening van de douane heeft in juli 2020 een aankondiging uitgegeven dat mijn land 226,81 miljard yuan van geïntegreerde circuits van ASEAN heeft ingevoerd, een stijging van 23,8%, goed voor 24,2% van de totale waarde van de invoer van ASEAN, en de uitvoer van geïntegreerde circuits naar ASEAN waren 89,68 miljard yuan, een stijging van 29,1%, goed voor 7,8% van de totale exportwaarde van ASEAN. ASEAN omvat Maleisië, Singapore, Thailand, Vietnam en andere landen en is al een van de belangrijkste exportgebieden van halfgeleiders in de wereld.

De grootste impact op de wereldwijde halfgeleiderindustrie is Maleisië. Dit land is een van 's werelds belangrijkste halfgeleiderverpakkings- en testbases, goed voor 13% van de verpakking van de wereld en het testen van de wereld, en het is ook een van' s werelds 7 grootste exportcentra van de halfgeleider.

In totaal 50 multinationale bedrijven, waaronder Intel, AMD, NXP, ASE, Infineon, Stmicroelectronics, Renesas, Texas Instruments en ASE, hebben montage- en test- en waferproductielijnen in Maleisië.

Penang in Maleisië staat bekend als de Silicon-vallei van het Oosten. Het heeft een ecosysteem dat is samengesteld uit meer dan 3000 gediversifieerde lokale leveranciers, die velden omvatten, waaronder automatisering, softwareontwikkeling, assemblage, elektronica, precisie engineering en metaalverwerking, inclusief Intel, Braadcom, Micron, internationale bedrijven, waaronder Motorola, Dell en iPhone leverancier Jabil , hebben de productie-installaties daar gebouwd.

Het aandeel van Maleisië van de wereldwijde back-end halfgeleiderproductiemarkt is zo hoog als 8%, waarvan Penang 80% bijdraagt, een voordelige positie bezet in de wereldwijde micro-elektronische montage- en verpakkings- en testvelden.

Singapore is een andere krachtpatser van halfgeleiders in Zuidoost-Azië en staat bekend om zijn genereuze industriële beleid. Volgens schattingen van Boston Consulting Group (BCG), als de kosten van het bedienen van een geavanceerde geheugenfabriek in de Verenigde Staten gedurende 10 jaar op 100 is ingesteld, is het slechts 79 in Singapore. De belangrijkste reden is het verschil in preferentiële beleid voor apparatuurinvesteringen en bedrijfsbelasting.

In het eerste decennium van de 21ste eeuw heeft het aantal halfgeleidergerelateerde bedrijven in Singapore 300, van Noord-Amerika, Europa, Japan en andere regio's overschreden, waaronder 40 IC-ontwerpbedrijven, 14 silicium FAB's en 8 speciale FAB's. , 20 verpakking en testbedrijven, en sommige bedrijven die verantwoordelijk zijn voor substraatmaterialen, productieapparatuur, fotomasken en andere industrieën.

Op 18 januari 2021 bracht de Singaporese regering de gegevens uit die vermeldden dat de export in 2020 172,4 miljard Singapore-dollars zal bereiken, een stijging van 4,3% in 2019. Met de toename van de wereldwijde vraag van halfgeleider, de export van elektronische componenten zoals geïntegreerde circuits en transistoren is sterk geweest, dus de algemene uitvoerwaarde heeft een groeimomentum onder de epidemie gehandhaafd.

In vergelijking met Singapore en Maleisië is de lay-out van de halfgeleiderindustrie in de Filippijnen niet volledig, gericht op de productie van elektronische componenten, met name MLCC. Internationale MLCC-fabrikanten zoals Murata, Samsung Electro-Mechanics en Taiyo Yuden hebben fabrieken in Manila, de hoofdstad van de Filippijnen. Als gevolg hiervan kreeg Manila de titel "MLCC Factory Gathering Place".

Thailand en de Filippijnen zijn in vergelijkbare omstandigheden. Ze zijn sterker dan de productie van de harde schijf (inclusief harde schijven) en zijn momenteel 's werelds op een na grootste harde schijf exporteur en producent. In 2017 was het totale handelsvolume van de elektronica-industrie van Thailand ongeveer US $ 71 miljard, waarvan de exportomzet ongeveer US $ 37 miljard bedroeg.

Vietnam is de laat ster van Zuidoost-Aziatische halfgeleiders. Een rapport van Technavio, een Global Technology Research Consulting Company, voorspeld dat de Vietnamese halfgeleidermarkt met bijna 19% tot US $ 6,16 miljard uit 2020 tot 2024 zal groeien. Vietnam heeft een bevolking van 90 miljoen en de compositie van zijn bevolking is erg jong, wat is Belangrijk voor de ontwikkeling van alle industrieën, dus het heeft een enorm potentieel.

In 2013 trok de semiconductortechnologie-industrie van Vietnam de aandacht van de Vietnamese regering en werd op dit moment opgenomen in de negen belangrijke productcatalogi van het land. In dat jaar, om het doel te bereiken om een ​​gemiddelde jaarlijkse omzet van 2 miljard US-dollars te bereiken, naast overheidssteun, versterkte de relevante Vietnamese ondernemingen en hogescholen ook de opleiding van technische ontwikkelingstalenten, verhoogde geïntegreerde circuitfabrieken, en gericht op Integratie van de semiconductortechnologie-industrie met integratie van nationale ontwikkelingsstrategieën.

Op dit moment hebben Intel, Samsung en Jabil al vele jaren actief in het Saigon Hi-Tech Park in Ho Chi Minh-stad. Tegenwoordig kiezen veel buitenlandse bedrijven ervoor om te investeren in de provincies rondom Ho Chi Minh City: Dong Nai, Binh Duong, Tay Ninh, Hanoi en andere plaatsen.

Vanwege de speciale positie van Zuidoost-Azië in de halfgeleiderindustrie en de suspensie van de epidemie in 2020, betaalt de industrie speciale aandacht aan de huidige situatie.

Onlosmakelijk verbonden met China

Zuidoost-Azië is ook een begunstigde van de overdracht van de halfgeleiderindustrie. Singapore en Maleisië begonnen enkele halfgeleiderindustrie te ondernemen, waaronder chips uit Japan en Zuid-Korea in de jaren negentig. Tot 30 jaar ontwikkeling zijn halfgeleiders de pilaarindustrieën van deze twee landen geworden. De Filippijnen, Thailand en Vietnam zien ook geweldige prospects, in de hoop meer internationale bedrijven met lage arbeids- en landkosten aan te trekken.

Halfgeleiders in Zuidoost-Azië en China hebben zeer nauwe banden. Zoals hierboven vermeld, is de halfgeleiderhandel tussen China en Zuidoost-Aziatische landen het belangrijkste deel van bilaterale handel geworden. Volgens statistieken steeg de invoer van China van ASEAN met 24% op jaar- en jaar en de export naar ASEAN steeg met 29% op jaarbasis (allemaal geregeld in RMB). De halfgeleider alleen reed de groeipercentage van de handel in China met ASEAN met 3,2 procentpunten.

Met uitzondering van de traditionele landen zoals Maleisië en Singapore, is de halfgeleiderhandel tussen China en opkomende marktlanden ook uit.

Volgens de statistieken van de Chinese Kamer van Koophandel voor import en export van machines en elektronische producten, sinds augustus 2016 zijn de uitvoer van geïntegreerde circuits van mijn land naar Vietnam aanzienlijk toegenomen. Perkomen 2020 zijn de maandelijkse invoer van geïntegreerde schakelingsproducten uit China in augustus 2016 tot bijna US $ 1,2 miljard, met een gemiddelde maandelijkse groei van meer dan 30% gestegen van US $ 100 miljoen in augustus 2016 tot bijna US $ 1,2 miljard, met een gemiddelde maandelijkse groei van meer dan 30%.

Omgekeerd zijn opkomende landen als Vietnam ook onafscheidelijk uit China als ze hun eigen halfgeleiderindustrie willen ontwikkelen. Technavio heeft voorspeld dat de halfgeleidermarkt van Vietnam met USD 6,16 miljard zal toenemen (equivalent aan RMB 42,3 miljard) gedurende 2020-2024. Volgens de analyse van insiders van de industrie, de internationale halfgeleiderreuzen die de Vietnamese marktwaarde willen openen die Vietnam dicht bij China ligt, 's werelds grootste industriële productieland, en een stabiele levering van belangrijke apparatuur-onderdelen verkrijgen.

Whirlpool en de toekomst


Immers, de impact van de epidemie is tijdelijk. De factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van halfgeleiders in Zuidoost-Azië zijn de handelsoorlog op korte termijn, en het zal op de lange termijn aan zichzelf worden toegeschreven.

Met het uitbreken van de handelsoorlog hebben veel Amerikaanse en Europese fabrikanten hun productie- en inkoopoperaties van China naar Zuidoost-Azië verschoven. Na de escalatie van de handelsoorlog van de Sino-Amerikaanse, konden deze bedrijven in staat blijven exporteren naar de Verenigde Staten, en als gevolg daarvan groeide de export uit Zuidoost-Aziatische landen naar de Verenigde Staten snel.

Tegelijkertijd is het buitenlandse hoofdstad ook begonnen met het voordeel van Zuidoost-Azië vanwege de handelsoorlog. Neem Maleisië als een voorbeeld. De buitenlandse directe investering in de eerste helft van 2020 is met 11 keer toegenomen in vergelijking met het verleden, waardoor de US $ 2 miljard, die zelfs hoger is dan de totale investeringen die in elk jaar in het verleden zijn ontvangen.

Kan deze golf van dividenden echter de toekomst van Zuidoost-Aziatische halfgeleiders ondersteunen?

Zuidoost-Aziatische landen hopen allemaal hun eigen halfgeleiderecologie te ontwikkelen en uiteindelijk af te komen van de status van verwerkingsfabrieken.

In Maleisië zijn veel lokale halfgeleiders en halfgeleidergerelateerde bedrijven, vooral openbaar vermelde bedrijven, meestal betrokken bij het midden- en low-end van de halfgeleiderindustrie keten, bieden diensten voor buitenlandse halfgeleiderfabrikanten, merkeigenaren, IC-ontwikkelaars en fabrikanten.

Vanaf 2018 tot 2022 zal de gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van de lokale elektronica-sector van Maleisië naar verwachting 9,6% bereiken. "Of het nu EMS, OSAT of R & D en ontwerp van elektronische producten is, Maleisische bedrijven hebben hun positie met succes geconsolideerd in de wereldwijde toeleveringsketen." Een vreemde waarnemer gaf deze evaluatie.

De Maleisische regering is ook van plan om belastingincentives te leveren om de hoogwaardige-halfgeleiderindustrie van het land te bevorderen.

In Singapore heeft de regering haar strategie opnieuw aangepast en een stimuleringsprogramma van een multi-miljard dollar gelanceerd om buitenlandse investeringen aan te trekken, terwijl het krachtig de slimme productie ontwikkelt, waaronder nieuwe automatiseringstechnologieën en internet van dingen.

De toekomstige Economische Raad van Singapore betreft precisieproductie als een sleutelgroei-driver voor Singapore. Met de steun van het "Research, Innovation and Enterprise 2020-plan", heeft de Singapore-regering S $ 3,2 miljard toegewezen om te investeren in Precision Manufacturing Engineering.

Vietnam versnelt ook de ontwikkeling van de lokale halfgeleiderindustrie. Volgens lokale media-rapporten, de nationale industriële en high-tech parken in Hanoi, Hong Kong, Thai Nguyen, Hong Kong, Thai Nguyen, BAC Ninh en Bac Giang spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de IC-industrie van het land en hebben de investering aangetrokken van buitenlandse bedrijven.

De industrie heeft echter nog steeds twijfels over de toekomst van Zuidoost-Aziatische halfgeleiders. Senior Industry Analyst Zheng Yue gelooft dat, zelfs als er een ontkoppeling tussen China en de Verenigde Staten in de toekomst is, halfgeleiders in Zuidoost-Azië niet te veel veranderingen ondergaan.

"Het belangrijkste is het gebrek aan talenten," zei Zheng Yue, "Semiconductor Talent Training is een systematisch project. Zuidoost-Aziatische landen (behalve voor een paar landen) hebben geen basis op dit gebied, en er zijn momenteel geen bijbehorend plannen."

Het tijdperk van goedkope arbeid als een concurrentiefactor gaat voorbij.Een binnenlandse expert wees ooit op dat "onderwijs, opleiding en infrastructuur de factoren van toekomstig concurrentievermogen vormen."

"Bovendien moet de ontwikkeling van halfgeleiders ook zien welke projecten het meest geschikt zijn voor hun eigen omstandigheden, maar er zijn al leidende landen op elk gebied, en het zal heel moeilijk zijn voor Zuidoost-Aziatische landen die willen inhalen."Zheng Yue benadrukte.

In de wereldwijde halfgeleiderindustrie heeft elk land of de regio zijn meest geschikte positionering, die ook een situatie is gevormd na jaren van gamen.Voor Zuidoost-Aziatische landen die een belangrijkere rol willen spelen, zal de weg vooruit niet glad zijn.