Huis > Nieuws > Gebruikmakend van lage prijzen en TSMC, versnelt AMD de achterstand met Intel

Gebruikmakend van lage prijzen en TSMC, versnelt AMD de achterstand met Intel

Volgens berichten in de buitenlandse media, hoewel chipfabrikant AMD klein is, luidt het zijn glorie in, het laatste kwartaal van de omzet bereikte een nieuw hoogtepunt sinds 2005. Het houdt gelijke tred met Intel.

In de zakenwereld gebruiken mensen vaak de gigant David van Goliath om de kleine bedrijven te vergelijken die tegen de reuzen vechten. Het is goed geschikt om het in AMD te gebruiken. Op 29 oktober maakte de Amerikaanse chipmaker de resultaten voor het derde kwartaal bekend. De CEO, Lisa Su, zei dat hij zeer tevreden was met de inkomsten. De omzet van AMD voor het kwartaal bereikte immers $ 1,8 miljard, een recordhoogte sinds 2005. AMD voorspelt dat de winstgegevens van het volgende kwartaal even bevredigend zullen zijn, met een omzetstijging van 48% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot $ 2,1 miljard. Sinds 2015 is de aandelenkoers van het bedrijf 15 keer omhooggeschoten.

Ondanks het kleine formaat kan het belang van AMD in de chipwereld niet worden onderschat. In twee belangrijke gebieden van de halfgeleiderindustrie kan alleen deze tegelijkertijd concurreren met de twee reuzen. De CPU - een algemene chip die de kern vormt van moderne laptops, desktops en datacenters - concurreert met de producten van Intel. Intel is 's werelds tweede grootste chipmaker, met een omzet van $ 71 miljard in 2018. AMD's GPU (grafische processor) - die 3D-graphics levert voor videogames en steeds meer rekenkracht levert voor steeds populairdere machine learning-algoritmen - concurreert met Nvidia, die vorig jaar omzet bereikte $ 11,7 miljard bijna twee keer zoveel als AMD.

AMD's opvallende prestaties zijn voornamelijk afkomstig van concurrentie met Intel. Intel heeft de CPU-markt bijna gemonopoliseerd en deze situatie is de afgelopen jaren veranderd. Analisten bij marktonderzoeksbureau Mercury Research schatten dat het marktaandeel van Intel op de desktop- en notebookmarkt in 2015 92,4% bereikte en het aandeel van de meer lucratieve markt voor serverchips maar liefst 99,2%. Uit de laatste gegevens blijkt dat het aandeel van AMD op de desktop- en notebookmarkt 14,7% is. In de markt voor serverchips is zijn aandeel slechts 3,1%, maar het is vier keer toegenomen in vergelijking met twee jaar geleden.

Er zijn twee factoren die het herstel van AMD kunnen verklaren. Een punt is de verbetering van het product. In 2012 nam het bedrijf de gerespecteerde chip-ontwerper Jim Keller opnieuw in dienst. Keller werkte voor Apple. AMD hanteert al heel lang een strategie met lage prijzen in de concurrentie op de markt - de chips zijn langzamer dan die van Intel, maar veel goedkoper. De "Zen" -chip van Keller uitgebracht in 2017 is nog steeds erg goedkoop. Maar ze zijn net zo goed als de chips van Intel en nog beter: de high-end serverchips van AMD zijn bijvoorbeeld sneller bij veel taken dan die van Intel en zijn de helft van de prijs van Intel. Zen-chips hebben een reeks contracten gewonnen met bedrijven zoals Microsoft, Sony (voor nieuwe gameconsoles), Google (voor datacenters) en Cray (voor supercomputers).

De tweede factor is dat terwijl AMD zijn producten verbetert, Intel hapert. Intel produceert zijn eigen chips. Het nieuwste en meest opmerkelijke productieproces had een enorme prestatieverbetering moeten opleveren, maar het heeft een aantal jaren vertraging opgelopen, waardoor het bedrijf het bestaande ontwerp moest herzien. AMD besteedt het grootste deel van zijn productieactiviteiten uit aan TSMC, dat nu de procestechnologie van Intel inhaalt.

Kan het goede momentum van AMD doorgaan? Intel beëindigde een vergelijkbare concurrentiesituatie aan het begin van de eeuw en in het midden van het eerste decennium van deze eeuw. Nu probeert AMD opnieuw een impact te lanceren. Het bedrijf is van plan in 2021 een geavanceerd nieuw productieproces te introduceren. Verwacht wordt dat AMD ook op een ander gebied aanzienlijke vooruitgang boekt.

Op dit moment is het herstel van AMD goed nieuws voor consumenten, IT-afdelingen, cloud computing-bedrijven en iedereen die software gebruikt. Zoals alle monopolisten die winstmaximalisatie nastreven, brengt Intel een hoge prijs in rekening voor zijn producten - tenzij vergelijkbare producten van AMD goed werk leveren. En ja hoor, de nieuwste desktopchip van Intel, die in november wordt gelanceerd, is de goedkoopste in jaren.